De baby- en oudergroepen en het ouder- en kindcafe worden als standaard aanbod aangeboden in de preventie sociale basis voor jonge (en kwetsbare) gezinnen. Er zijn jaarlijks 7 à 8 baby- en oudergroepen en het ouder- en kindcafé wordt maandelijks georganiseerd door de SpeelOsaurus onze spelo-theek.
In twee kernen in de gemeente Beuningen is dit jaar een Dierenbeweegpad ontwikkeld. Hierdoor heeft nu elke kern een eigen beweegpad.
De regeling Sociaal Medische Indicatie is herijkt om ondersteuning bereikbaar en betaalbaar te houden voor gezinnen die dit nodig hebben. Het Sociaal Team is ook extra geschoold op deze regeling.
Binnen de Kansrijke Start is een verbinding gemaakt met armoedebeleid. Alle partners hebben binnen hun eigen werkzaamheden nu extra aandacht voor geldzorgen en/of armoedeproblematiek. Zij hebben meer handvatten om hierbij te ondersteunen en door te verwijzen.
Er is een folder ontwikkeld ‘Kansrijke Start in de gemeente Beuningen’ die ouders ontvangen bij de geboorte van hun kind. Daarnaast ligt deze folder op centrale plekken bij onze ketenpartners. De folder geeft een duidelijke weergave van het aanbod voor jonge gezinnen.
Versterken opvoedklimaat
Er zijn digitale ouderavonden georganiseerd voor ouders van groep 7 en 8 over omgang met tegenslagen, vapen en digitale verleidingen (de laatste was officieel in januari, even overwegen of we die dan hierin zetten).
Er is een inloopavond voor ouders van pubers van 12-18 jaar georganiseerd met informatie over het puberbrein, sociale druk, beeldschermgebruik en middelengebruik.
Het alcoholpreventie- en handhavingsplan is opgesteld. Dit beleid wordt verder vormgegeven in de uitvoering.
In 2024 is extra aandacht besteedt aan de vormgeving van de Lokaal Educatie Agenda (LEA) met als doel om de doorgaande leerlijn te versterken.
Er is een start gemaakt met de uitrol van de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht.
In samenwerking met Groeisaam is er subsidie verkregen voor het aanstellen van een brugfunctionaris voor de komende drie schooljaren op kindcentrum De Vuurvlinder. Deze brugfunctionaris legt verbinding tussen thuis en het kind op school. We hebben er gezamenlijk voor gekozen om deze taak te beleggen bij het schoolmaatschappelijk werk en diens uren te verhogen.
We hebben een ontwikkelagenda op hoofdlijnen met het onderwijs opgesteld dat aan het bestuurlijk overleg tussen onderwijs en gemeenten wordt voorgelegd voor het op overeenstemming gericht overleg (oogo). Vervolgens wordt hierna (2025) een uitvoeringsprogramma gemaakt om tot concrete activiteiten te komen.
Binnen het Voortgezet Onderwijs versterken we zorgteams op school, verbinden we onderwijs, jeugdhulp en lokale teams. Bij het voortgezet speciaal onderwijs (vso) organiseren we collectieve financiering of capaciteitsfinanciering van Zorg binnen onderwijs (zbo). We zorgen voor borging en doorontwikkeling regionale aanpak Jongeren naar school of werk o.a. door voorkomen van schooluitval van mbo-studenten of door voldoende inzet van zorg. Er heeft een evaluatie plaatsgevonden waarbij er veel positieve ervaringen zijn. Dit is voor de algemene collectieve voorziening zowel voor de organisatie vanuit school en de rust in de klas. Voor ouders geldt dat zij niet meer langs meerdere loketten hoeven om hun kinderen te laten indiceren. Dit voorkomt veel stress.
Meer mentale veerkracht
Onderdeel van de Hervormingsagenda jeugd is het verstevigen van de lokale teams. Hiervoor is in de zomer van 2024 een richtinggevend kader vanuit de VNG gepubliceerd. We zijn regionaal en lokaal gestart met het vertalen van dit kader naar de praktijk. We kunnen bouwen op de basis die we al hebben staan met het sociaal team van Beuningen. Om echter te voldoen aan het richtinggevend kader zullen we in werkwijze en uitvoering ook hervormingen moeten doorvoeren. Onder andere het zelf leveren van meer basiszorg vanuit het team zal meer stevigheid moeten krijgen. We verwachten in 2025 een werkbaar plan voor de uitvoering op te leveren.
Er is een onderzoek uitgevoerd naar veerkracht en stress onder jongeren tussen de 15 en 18 jaar in de gemeente Beuningen door studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op basis van dit onderzoek zijn aanbevelingen gedaan om met jongeren te zorgen voor meer plekken voor ontmoeting en verbinding.
Voor alle huisartsen zijn Ondersteuners Jeugd en gezin beschikbaar om te ondersteunen bij de verwijzing naar jeugdhulp.
Goed onderwijs en kinderopvang vormen de beste preventie. We hebben ingezet op een betere samenwerking tussen schoolmaatschappelijk werk en de jeugdverpleegkundige. Door hulpvragen m.b.t. (opvoed)problematiek door de juiste persoon op te laten pakken, worden ouders het best ondersteunt en waar kan in eigen kracht gezet.
De STORM -aanpak is geïmplementeerd in onze regio. Het is een programma tegen depressiviteit (en zelfdoding) onder jongeren in het voortgezet onderwijs De STORM-aanpak legt meer focus op het vroegtijdig signaleren van depressieve klachten waardoor jongeren sneller en makkelijker worden ondersteund. De STORM-aanpak sluit aan bij de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025. Eén van de doelstellingen van deze agenda is suïcidepreventie in de wijk en op school verstevigen. Deze aanpak leidt ook tot het vergroten en bespreekbaar maken van mentale weerbaarheid en hoe ze klachten bij zichzelf of bij klasgenoten herkennen, en hoe en bij wie zij zelf hulp kunnen vragen als het nodig is.
Hulp bij gezond opgroeien en opvoeden
Het (ambulant) jongerenwerk in de gemeente Beuningen heeft ingezet op het in beeld brengen van meer jongeren en het werken aan de 8 actiepunten uit de kaderstelling voor het jongerenwerk. De netwerkpartners zijn meer met elkaar in contact gekomen en de ABC-methode wordt meer gebruikt om de lokale jongeren te activeren. Er is daarnaast ingezet op het vergroten van de acceptatie van normaal jongerengedrag in de openbare ruimte onder inwoners in de gemeente Beuningen.
In 2024 is ambulante jeugdhulp succesvol opnieuw aanbesteed. Beuningen heeft hierin een actieve rol op zich genomen. Regionaal werken we samen aan de nieuwe inkoop en contractafspraken voor ambulante jeugdhulp. We blijven samen met het regionaal ondersteuningsbureau (ROB) sturen op de realisatie van contracten en het uitvoeren van kwalitatief goede ambulante hulp.
In 2024 is gestart met de Doorbraakmethode van het Instituut Publieke Waarden. Medewerkers zijn geschoold in het uitvoeren van deze methodiek en er is een intern Doorbraakteam opgesteld; bestaande uit medewerkers van het Sociaal Team, inkomensconsulenten en kwaliteitsmedewerkers. Het team start vanaf 2025.
Meer kinderen wonen thuis, of zo thuis als mogelijk
In 2024 is jeugdhulp met verblijf succesvol opnieuw aanbesteed. Dit is het geheel van ambulante gezinsbehandeling, pleegzorg, gezinshuizen en residentiële jeugdhulp.
In 2024 is het contract Essentiele Jeugdfuncties getekend tussen de zeven Gelderse jeugdhulpregio’s en de vijftien zorgorganisaties van de Gelderse jeugdalliantie. De nieuwe samenwerking moet ervoor zorgen dat meer kinderen en gezinnen snel, effectief en dichtbij huis zorg krijgen. Hierdoor hoeven minder kinderen onnodig te verhuizen naar verschillende zorglocaties.
Regionaal en lokaal is de pleegzorgcampagne ‘Jouw liefde maakt het verschil’ uitgevoerd.
Veilig opgroeien en opvoeden
Complexe en onveilige situaties rond kinderen en jongeren kunnen worden besproken in het Regionaal Expert Team (RET). Ook deelname aan de Jeugdbeschermingstafel voor relevante casussen is mogelijk. In 2024 is er diverse keren contact geweest voor consultatie en advies.
Pedagogisch medewerkers en leerkrachten zijn geschoold in het herkennen en bespreken van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Regionaal is de kennisbank Huiselijk geweld en kindermishandeling ontwikkeld. Het Sociaal Team kan hier gebruik van maken in haar werk.
Het Regionaal Expertise Punt Scheiden is in 2024 succesvol ingezet bij casussen uit Beuningen. Zowel in ondersteuning voor professionals als voor ouders in het belang van de kinderen.
We zijn regionaal gestart met Toetsen aan tafel. Als een ondertoezichtstelling of een niet verlengde of tussentijdse machtiging uithuisplaatsing wordt beëindigd, wordt dit overleg geïnitieerd. Het doel is het proces voor ouders en jeugdigen te verhelderen, ruimte te geven om te bespreken wat er binnen de ondertoezichtstelling (OTS) is bereikt en om een warme overdracht voor het eventuele vervolgproces te regelen.
Landelijk zijn er nieuwe (uniforme) tarieven vastgesteld voor de jeugdbescherming. Hierdoor betalen we meer per maatregel. We hebben echter in totaal mínder maatregelen in onze gemeente. Door het hogere tarief is dat nog niet zichtbaar in cijfers.
Het regieteam van het sociaal team Beuningen stuurt en monitort het proces tussen ouders, jeugdigen, Veilig Thuis, Jeugdbescherming en Zorgaanbieders rondom veiligheid en het welzijn voor kinderen. Met als uitgangspunt ouders en jeugdigen weer in de regie.
Deze pagina is gebouwd op 06/26/2025 20:04:28 met de export van 06/26/2025 19:53:12