Betrouwbaar, transparant en doordacht lokaal bestuur is van groot belang. Dat is in het jaar 2024 duidelijk gebleken. Het was een jaar van geopolitieke spanningen, toenemende maatschappelijke onrust en alsmaar stijgende energieprijzen. De ontwikkelingen hadden hun weerslag op Nederland en daarmee op onze gemeente.
De veranderende financiële omstandigheden hebben ertoe geleid dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Dát er minder geld zou komen, dreigde al langer. En zodra de impact op Beuningen enigszins duidelijk werd, hebben de koe bij de hoorns gevat. Transparant hebben we onze financiële uitdagingen gedeeld – ook met onze partners en inwoners. Een projectleider ombuigingen is aangesteld om de financiële herpositionering in goede banen te leiden en daarbij de juiste keuzes te maken.
Onze jaarrekening over 2024 geeft een positief saldo. Dat laat onverlet dat de situatie voor de nabije toekomst onverminderd zorgwekkend blijft. Financiële reserves staan onder druk. We moeten nú in actie komen om onze financiële zaken voor de toekomst veilig te stellen. Uiteraard blijven we daarbij nadrukkelijk oog houden voor het welzijn van onze inwoners en de duurzame ontwikkeling van onze gemeente.
We voelen ons verantwoordelijk en nemen daarom verantwoordelijkheid. We zijn trots op wat we met onze partners en de samenleving hebben bereikt. Onze ambities en plannen uit het coalitieakkoord zijn geformuleerd langs de vier thema’s: ‘ Sociaal kloppend hart’, ‘Zuinig op ons klimaat’, ‘Beuningen maken we samen’ en ‘Aantrekkelijk wonen’. Enkele highlights van de vele zaken die we in 2024 hebben gerealiseerd:
- We lanceerden het sociale platform 'Beuningen Samen', in samenwerking met Stichting Perspectief. Beuningen Samen zorgt voor meer verbinding tussen inwoners en tussen inwoners en organisaties en verenigingen in onze gemeente.
- We hebben een woonzorgvisie opgesteld: de visie Inclusief Wonen. Dit is een uitwerking van de in het coalitieakkoord 2022-2026 vastgestelde koers om perspectief te bieden aan onze inwoners. Hiermee sturen we op voldoende geschikte woningen en woonvoorzieningen voor onze inwoners, met aandacht voor de inwoners die opnieuw zelfstandig gaan wonen (uitstromers), de inwoners die langer thuis blijven wonen en inwoners die in de buurt van voorzieningen of het sociaal netwerk willen wonen.
- In samenwerking met de Stichting Wandelen in Beuningen is een bewegwijzerd wandelroutenetwerk in de gemeente Beuningen gerealiseerd, als onderdeel van een groot regionaal wandelroutenetwerk; een toevoeging op de vele mooie al bestaande wandelroutes in Beuningen.
- In het kader van de Lokale Aanpak Isolatie zijn er voor onze inwoners twee subsidieregelingen ingericht die inwoners met een koophuis kunnen gebruiken om hun huis te verduurzamen. Denk aan isolatie van dak, zolder of glas.
- Er zijn drie zonneparken gerealiseerd. Op zaterdag 21 september 2024, Open Energiedag. was de officiële opening van deze drie zonneparken in Beuningen.
- We hebben de Kwaliteitseisen Natuurinclusief Ontwikkelen opgesteld, dit betreft eisen voor gebouwen en de omgeving (openbare ruimte en tuinen). Hiermee geven we richting aan de versterking van de biodiversiteit, de ambitie die is verwoord in de gemeentelijke Omgevingsvisie en Groenbeleidsplan.
- Door het Mobiliteitsplan gemeente Beuningen 2035 inclusief acties per doel vast te stellen, werken we gestructureerd, integraal en effectief aan het verbeteren van de verkeerveiligheid, het voorzien in een toekomstbestendige inrichting van de (verkeers)ruimte en het bevorderen van gezonde mobiliteit.
De keuzes die we maken, passen binnen het hier en nu én dragen bij aan een toekomstbestendige gemeente. We bouwen met alle partners verder aan onze mooie gemeente, die stevig staat in een onrustige wereld.