Jaarverslag

2. Jeugd

Programma inhoud

In dit programma Jeugd zitten de volgende posten: de jeugdgezondheidszorg , peuter- en kinderopvang, de individuele maatwerkvoorzieningen in het kader van de Jeugdwet (denk aan jeugd ggz, opvoedondersteuning, begeleiding in het dagelijks leven) en tot slot veiligheid, jeugdbescherming en jeugdhulp met verblijf.

De Jeugdwet geeft ons als gemeente de opdracht jeugdhulp beschikbaar te stellen voor jeugdigen en gezinnen in de meest kwetsbare situaties. Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms met uitloop tot 23 jaar. Uitgangspunt is dat kinderen en ouders de zorg krijgen die nodig is.

Jeugdigen en hun ouders kunnen voor jeugdhulpvragen laagdrempelig terecht bij het Sociaal Team. Zij bieden ondersteuning zoveel mogelijk binnen het eigen netwerk en de context waarin jeugdigen opgroeien met ouders, vrienden, familie, buren etc. Maar ook in samenwerking met ketenpartners zoals onderwijs, jongerenwerk, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, volwassenen-ggz en informele steunfiguren.

In het Rijk van Nijmegen werken we met 7 gemeenten samen in het jeugddomein; Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen. In deze samenwerking organiseren we o.a. de inkoop van jeugdhulp via het ‘Regionaal Ondersteuningsbureau’ (ROB).

Ambities en ontwikkelingen

  1. Hervormingsagenda Jeugd 

Deze hervorming binnen het jeugdstelsel bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Er zal structureel worden geïnvesteerd in kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. 

  1. Regioprogramma Jeugd  

Dit programma jeugd voor de 7 gemeenten in het Rijk van Nijmegen sluit aan bij de opgaven uit de Hervormingsagenda. De opgaven voor jeugd vragen om een stevigere sturing zowel inhoudelijk als financieel. We professionaliseren het werkveld en via een meerjarige regionale programmasturing richten we de jeugdhulp efficiënter in om meer financieel beheersbaar te houden. 

  1. IZA (integraal zorg akkoord) en GALA (Gezond en Actief leven Akkoord) plan van aanpak 

Met deze landelijke programma’s bouwen we het fundament voor een gerichte lokale- en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en een sterke sociale basis. De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met de inzet op preventief 
(gezondheids)beleid. We zorgen voor samenwerking in het sociaal domein met huisartsen en ggz gericht op gezond leven en preventie. Via minder (gezondheids) achterstanden en een betere leefstijl versterken we de gezondheid en het welbevinden van de jongere. Zo verwachten we minder beroep te doen op hulp en/of ondersteuning en/of (medische)zorg en dragen we bij aan toegankelijke, goede en betaalbare zorg. 

  1. Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid 

We ontvangen jaarlijks rijksmiddelen voor voorschoolse educatie om onderwijsachterstanden tegen te gaan. Daarnaast subsidiëren we peuteropvang voor kinderen waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. In 2023 is het beleid voor peuteropvang en voorschoolse educatie herzien en zijn nieuwe afspraken gemaakt over de koers en richting voor de komende 
jaren. 

Programmaverantwoording

in € (+=baat,voordeel/-=last,nadeel)

Lasten

Baten

Saldo

Begroting

-11.210.509

25.629

-11.184.880

Realisatie

-10.892.115

33.991

-10.858.125

Saldo programma

318.394

8.362

326.756

Mutaties reserves:

Begroting

Realisatie

Saldo reserve

Gerealiseerd resultaat

318.394

8.362

326.756

Lasten & baten

(x € 1.000)

10.892

11,5%

34

0,0%

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2025 20:04:28 met de export van 06/26/2025 19:53:12