Onderwijs / onderwijshuisvesting
Het Integraal Huisvestingsplan onderwijs is herijkt. Echter vanwege de Beuningse opgave om via ombuigingen de meerjarenbegroting structureel en reëel sluitend te maken, is besloten het raadsvoorstel terug te geven aan het college. Dit in afwachting van nader onderzoek.
Het ruimtetekort bij kindcentrum de Ruyter in MFA de Kloosterhof in Weurt is opgelost.
In 2024 is er vanuit het Voortgezet Speciaal Onderwijs de Kom een Foooocus vestiging geopend in het centrum van Beuningen. Met Foooocus bieden we leerlingen een plek midden in de maatschappij door middel van (betaald) werk.
Sport en bewegen
Samen met de buurtsportcoaches, sportraad en alle andere sport- en beweegaanbieders voerden we het gemeentelijk sportbeleid en sportakkoord uit. We hebben een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de motorische achterstanden van kinderen.
Accommodaties
We hebben in beeld gebracht in hoeverre de dorpshuizen en MFA's financieel in staat zijn, om inachtneming van de verschillen, hun maatschappelijke taak uit te oefenen.
Voor de plannen van een nieuw dorpshuis in Beuningen (Lèghe Polder) is er een beknopt programma van eisen opgesteld. Daarnaast is er de voorkeurslocatie vastgesteld.
Kunst, cultuur en erfgoed
De cultuurregisseur heeft projecten opgestart, gecoördineerd en verbindingen tot stand gebracht, zoals een multicultureel programma Podium in de Kerk, het Regioprogramma 80 jaar Vrijheid en verschillende jongerenprojecten. Voor het bereiken van jongeren is de cultuurregisseur begonnen met het opbouwen van een netwerk met cultuur coördinatoren en leerlingen van de middelbare scholen.
In 2024 hebben de muziekverenigingen een belangrijke stap gezet naar toekomstbestendig muziekonderwijs door het opzetten van het eerste initiatief waarmee leerlingen de kans krijgen een breed scala aan instrumenten te ontdekken, naast de traditionele instrumenten.
Het zichtbaar maken van het archeologisch erfgoed is gestart met een voorlichtingsavond over de archeologische opgravingen in Ewijk.
Bibliotheek / laaggeletterdheid
De bibliotheek ontwikkelt en organiseert activiteiten die taalvaardigheid en digitale vaardigheden bevorderen, en het leesplezier bevorderen.
Er is een nieuw strategisch beleidsplan 2024-2027 opgesteld door Bibliotheek Gelderland Zuid. In deze beleidsperiode ligt de nadruk op impactgericht werken. In 2025 vertalen wij dit plan voor Beuningen in een uitvoeringsagenda.
We hebben samen met de regiogemeenten een onderzoekstraject doorlopen om te werken aan een (Digi)Taalhuis als een plek waar men naar toe kan als je niet goed kunt lezen, schrijven, internetten of moeite met Nederlands hebt. Een uitkomst was dat de WEB-middelen (Wet Educatie Beroepsbevolking) daar tot 2024 niet voor aangewend konden worden. Alternatieven worden gezocht in verstevigen van de netwerkstructuur en uitbreiding van mogelijkheden inzet WEB-middelen vanaf 2025.
Vanuit het project Klasse!buddies is door KION, Bibliotheek en Montijn gewerkt aan het ‘vinden en ondersteunen’ van ouders met lagere basisvaardigheden. Daarvoor zijn leerkrachten geschoold in het herkennen van lage basisvaardigheden en zijn er activiteiten georganiseerd om de ouderparticipatie te vergroten.
In de week van lezen en schrijven hebben we met een interactief regietheater professionals van diverse organisaties handvatten gegeven om lage basisvaardigheden bespreekbaar te maken.
In de regio hebben we een aanzet gemaakt voor een nieuw regionaal uitvoeringsplan ‘bevorderen basisvaardigheden’. Om te komen tot een constructief plan met duidelijke (financiële kaders) wordt het huidige plan met een jaar verlengd.
Groen
Het gemeentelijk groen is onderhouden op het gewenste kwaliteitsniveau. Om te zorgen voor duurzaam en bestendig beheer is in 2024 is een nieuw Groenbeheerplan en Bomenbeheerplan opgesteld voor de komende jaren. In de beheerplannen is nadrukkelijk aandacht voor het verbeteren van de beeldkwaliteit en biodiversiteit.
Daarnaast hebben we weer in stap gezet in de wijkgerichte groenomvorming. Jonge aanplant wordt extra goed onderhouden, zodat het een betere kans heeft om aan te slaan. Het aantal gemeentelijke bomen is in 2024 gegroeid naar ruim 19.000.
We zoeken als gemeente nadrukkelijk de samenwerking op en stimuleerden het werk van groene vrijwilligers. In samenwerking met de gemeente konden zij in 2024 aan de slag met landschapsprojecten om het Beuningse buitengebied nog mooier te maken.
Spelen
De gemeentelijke speeltuinen zijn in 2024 onderhouden en geregeld geïnspecteerd binnen het beschikbare beheerbudget. Zo kunnen we een uitdagende en veilige speelaanbod garanderen. De gemeente werkt hierbij samen met een groot aantal vrijwilligers. In 2024 is daarnaast een pumptrack aangelegd. Zo is er ook een passend speelaanbod voor de wat oudere kinderen.