4. Welzijn en educatie

Doelen en financiën

Onderwijs
Het ruimtetekort bij de Ruyter in Weurt hebben we ondervangen door een inpandige verbouwing. Deze verbouwing hebben we in de zomer van 2024 uitgevoerd. Met de verbouwplannen heeft het onderwijs weer voldoende ruimte. Ook kunnen de andere partners in het gebouw blijven zitten. Door de interne verbouwing moet er een uitbreiding plaatsvinden. In het najaar van 2024 zijn we begonnen met deze voorbereidingen.

De Foooocus-locatie is gestart met 10 leerlingen. Dit vernieuwende onderwijsconcept stelt leren en ontwikkelen centraal.  Vanaf 14 of 15 jaar kunnen leerlingen op de Fooocus-locatie in het winkelcentrum van Beuningen werken en leren en zich zo voorbereiden op hun toekomst na de voortgezet onderwijsperiode. We hebben als gemeente onze medewerking verleend aan het vestigen van deze onderwijs(dis)locatie in het Centrum. 

Sport en bewegen
De buurtsportcoaches hebben rondom de kindcentra naschoolse beweegactiviteiten georganiseerd om een impuls te geven aan de motorische ontwikkeling van kinderen.

Accommodaties
Voor het onderzoek naar de MFA's/dorpshuizen hebben we de besturen geïnterviewd. Daarnaast is er een analyse gemaakt van de jaarstukken. Zowel in eigendomssituatie, in omvang van het gebouw, in ouderdom en in functionaliteit. Het gebruik en de huurbaten verschillen ook tussen de dorpshuizen en MFA’s. Door al deze verschillen is het niet mogelijk om de dorpshuizen en MFA’s hetzelfde financieel te behandelen. Er zijn aanbevelingen gedaan om de financiële situatie van enkele accommodaties weer gezond te krijgen.

Vanwege de Beuningse opgave om via ombuigingen de meerjarenbegroting structureel en reëel sluitend te maken, is besloten om bepaalde doelen en activiteiten on hold te zetten. Voor het nieuwe zwembad aan de Ooigraaf speelt daarnaast ook nog de kwestie rondom netcongestie. We zijn daarom in 2024 gestopt met de voorbereidingen van de aanbesteding.

Om tot het programma van eisen te komen zijn er in 2024 in samenwerking met het bestuur van de Lèghe Polder verschillende bijeenkomsten met de gebruikers georganiseerd. Daarnaast heeft er een locatieonderzoek plaatsgevonden. Op basis van het onderzoek is de voorkeurslocatie bepaald.

Groen
Het gemeentelijk groen is door de aannemer onderhouden op het gewenste kwaliteitsniveau. De gemeentelijk groenbeheerder en toezichthouder zien daarop toe. In de wijk Duivenkamp is veel openbaar groen vervangen. De jonge aanplant wordt extra goed onderhouden, zodat het een betere kans heeft om aan te slaan. Als opmaat naar de aanbesteding van het groenbestek in 2025 is in 2024 een nieuw Groenbeheerplan vastgesteld.

Het aantal gemeentelijke bomen in 2024, door nieuwe aanplant, gegroeid naar ruim 19.000. Daar waar zieke bomen in bestrating moesten worden vervangen, hebben we de kans aangegrepen om meer groen terug te brengen. Ook zijn we gestart met het opstellen van het nieuwe Bomenbeheerplan.

In 2024 hebben we de eerste subsidies kunnen verstrekken voor natuur- en landschapsprojecten van lokale vrijwilligersgroepen.

Voor de nieuwbouwplannen zijn in 2024 ‘Kwaliteitseisen Natuurinclusief Ontwikkelen’ opgesteld, met ook eisen voor een natuurinclusieve inrichting van de openbare ruimte.

Spelen
De gemeentelijke speeltuinen zijn in 2024 onderhouden en geregeld geïnspecteerd. Zo kunnen we een uitdagende en veilige speelaanbod garanderen. Het onderhoud aan de speeltoestellen doen we samen met zeven speeltuinstichtingen en de vrijwilligers van speeltuin Kindervreugd.
Speeltuin Kindervreugd is in het voorjaar van 2024 officieel geopend na een herinrichting waarbij de speeltuin geschikter is gemaakt voor bezoekers met een lichamelijke beperking. In 2024 is daarnaast een pumptrack aangelegd. De opening vond plaats in de eerste weken van 2025.  Kinderen uit de gemeente mochten meedenken over de invulling. Zo is er ook een speelplek voor de wat oudere kinderen van onze gemeente bijgekomen.

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2025 20:04:28 met de export van 06/26/2025 19:53:12