Aantrekkelijk wonen
De doelstelling van 2024 was: werken aan een evenwichtige leefomgeving met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat.
1. Perspectief en kwaliteit
- In 2024 hebben we beleid opgesteld voor het kommengebied. Het Ruimtelijk kader Kommengebied maakt duidelijk welke ruimtelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden in het Kommengebied. Het is een verdiepingsslag en aanvulling op de Omgevingsvisie Gemeente Beuningen en geeft hier meer duiding aan. Het kader schetst een integraal beeld met verschillende zones en aandachtsgebieden, waarin de functie agrarisch de basis vormt
- De organisatie heeft het projectmatig werken binnen woningbouw doorontwikkeld. Zo wordt het proces om uitvoering te geven aan de woningbouwopgave beter gestroomlijnd.
- We hebben ingezet op het afhandelen van openstaande verzoeken.
2. Openbare ruimte
- Planmatig de kwaliteit van onze openbare ruimte geborgd;
- Meldingen over de openbare ruimte afgehandeld via ons reguliere proces van meldingssysteem;
- Ondersteunen van onze inwoners bij buurtinitiatieven die bijdragen aan het creëren van een prettige, groene en klimaatbestendige openbare ruimte,
- Verstrekken van subsidies voor afkoppeling van regenwater en Operatie Steenbreek.
- Het parkeren op de Klef in Ewijk effectiever én groener ingericht.
3. Veilig bereikbaar
- Actieve verplaatsing per fiets of voet stimuleren door gedragscampagnes (Fietsverlichtingscampagne, MONO), verkeerseducatieprojecten voor kinderen (High Five) en opfriscursussen voor ouderen (Doortrappen).
- Veiligere fietsverbinding door (kleinschalige) infrastructurele aanpassingen op risicolocaties, ondersteund worden met een landelijke subsidie.
- Het opstellen van een Mobiliteitsvisie en het mobiliteitsplan.
Zuinig op ons klimaat
1. Klimaateffecten
- Structureel aandacht voor een waterrobuuste en klimaatbestendige woon- en leefomgeving
- We hebben ons gericht op:
- Aandacht voor klimaatbestendigheid en gescheiden afvoer van hemelwater bij het herinrichten van de wijk de Vording;
- Starten met de voorbereiding van het project Kennedystraat oost (rioolvervanging en aanleg HWA-riool);
- Aandacht besteden aan operatie Steenbreek samen met onze groene partners.
2. Energietransitie
- Er is een cijfermatige evaluatie gedaan van de Energievisie uit 2017. Duidelijk is dat er grote stappen zijn gezet in het opwekken van duurzame energie. Het besparen op energie blijft aandacht nodig hebben. Het geeft ook een inzicht in de restopgave die er is. De inzichten van deze analyse gebruiken we in het lopende proces om de Energievisie te actualiseren.
- We zijn gestart met de uitvoering van de Rijksgelden rondom het Nationaal Isolatieprogramma: de Lokale Aanpak Isolatie (Lai). Hiervoor zijn twee subsidieregelingen gemaakt. Deze richten zich op huiseigenaren met slecht geïsoleerde woningen. De doelgroep hiervoor zijn mensen met een smalle beurs en doe-het-zelvers. In 2024 vroegen meer dan 40 inwoners een subsidie aan voor smalle beurs. De Doe-het-zelf subsidie is gepubliceerd maar start pas in 2025.
- Het Regionaal Uitvoeringsplan Energiesysteem is opgesteld in samenwerking met de Groene Metropoolregio en Liander. Dit plan bevat afspraken en acties om te komen tot een toekomstvast energiesysteem op regionaal en lokaal niveau.
- In het voorjaar van 2024 werd een voorkeursscenario gepresenteerd voor de ontwikkeling van een collectief warmtenet in Beuningen, dat ongeveer 8.000 woningen kan aansluiten. Het college heeft positief besloten om een verdiepende haalbaarheidsstudie te starten. Deze studie moet leiden tot een afnamestrategie, technisch ontwerp, business case en organisatiemodel voor het warmtenet. De studie begon eind oktober 2024 met de verkennende fase, in samenwerking met Woonwaarts, Gelders Warmte Infra Bedrijf (GWIB) en ARN bv.
- Inwoners werden gestimuleerd om hun woning te isoleren via het spoor energiebesparing, zodat de energievraag, inclusief warmtevraag, vermindert. In 2024 is veel kennis verzameld voor het nieuwe, verplichte, Warmteprogramma, dat uiterlijk in 2026 de Transitievisie Warmte vervangt.
3. Milieubeleid
- Er zijn subsidies toegekend voor het verwijderen van rookgaskanalen, wat bijdraagt aan een vermindering van luchtvervuiling door houtstook.
- Samen met gemeente Nijmegen en provincie Gelderland zijn we aan de slag gegaan met de uitvoeringsagenda industrie en omwonenden naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
- We hebben actualiteitstoetsen uitgevoerd bij bedrijven met een milieuvergunning.
- In het kader van participatie hebben we in het voorjaar van 2024 een informatieavond over luchtkwaliteit georganiseerd in de Kloosterhof in Weurt. Daarnaast zijn we gestart met de ‘Overleggroep Luchtkwaliteit & Gezondheid’ opgetuigd in samenwerking met gemeente Nijmegen, en hebben we met deze groep de eerste twee bijeenkomsten gehad.
- We zijn aan de slag gegaan om milieubeleid integraal te laten landen in het beleidshuis onder de omgevingswet.
4. Duurzame leefomgeving en stimuleren circulair bouwen
- In regionaal verband hebben we ons gecommitteerd aan de Woondeal 2.0. We werken daarom mee aan de ambitie om in 2025 25% van de toegepaste materialen circulair of herbruikbaar te maken.
- We hebben ons samen met de ontwikkelaars gecommitteerd aan de duurzaamheidsvisie Winssen-Zuid.
- We hebben Hoge Woerd aanbesteed waarin uitgebreide eisen en wensen zijn opgenomen op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen.
- Een eerste pilot hebben we daarvoor in het kader van de woningbouw in Winssen-Zuid gedaan door een duurzaamheidsvisie op te stellen.
5. Afval
- Ook in 2024 voldoet Gemeente Beuningen voldoet met een scheidingspercentage van 85% en een hoeveelheid restafval van 68 kg per inwoner per jaar ruimschoots aan de landelijke VANG-doelstellingen 2020 (Van Afval Naar Grondstof). In het vernieuwde Uitvoeringsprogramma VANG voor de periode 2021-2025 zijn de normen voor het afvalscheidingspercentage losgelaten. Het accent komt sterker te liggen op hoogwaardigere ingezamelde grondstofstromen en op afvalpreventie. De focus moet dus verbreed moeten worden van kwantiteit (kilo’s) naar ook kwaliteit (stromen met zo min mogelijk vervuiling) en daadwerkelijke recycling.
- Er is uitvoering gegeven aan het Plan van aanpak Kwaliteit van Grondstoffen dat is opgesteld in samenwerking met de Dar en de regiogemeenten.
- Om afkeur van Plastic+ en gft-afval zoveel mogelijk tegen te gaan hebben we het intensieve communicatietraject vervolgd en hebben we gebiedsgerichte acties en controles uitgevoerd op de kwaliteit van het Plastic+ en gft-afval dat werd aangeboden via de containers. Desondanks worden nog steeds partijen plastic+ afgekeurd en afgevoerd als restafval. De hoeveelheid restafval is daardoor wat toegenomen.
- Doordat afkeur van plastic+ veel voor komt vinden er landelijke onderhandelingen plaats met Verpact, de stichting die uitvoering geeft aan de producenten verantwoordelijkheid voor verpakkingen.
- Er zijn containertuintjes geplaatst bij de ondergrondse afvalcontainers aan het Koolzaadveld.
- Er is gestart met een onderzoek naar uitbreiding van de containertuintjes bij Laan 1945.
- Het gft-afval wordt vanaf 2024 het hele jaar door wekelijks ingezameld. Hierdoor is de service op het inzamelen van grondstoffen nog verder toegenomen.
Werken met de Omgevingswet
- We hebben voor nieuwe initiatieven een werkproces uitgewerkt;
- In samenwerking met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen hebben we gewerkt aan het stroomlijnen van de begeleiding van initiatieven zodat termijnen gehaald worden.
- We zijn begonnen met het gefaseerd invoeren het Omgevingsplan.
- Omgevingsplan voor de kernen van de gemeente