Paragrafen

Verbonden partijen

Openbaar belang

1. Openbaar belang
De Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen (GR MARN) is een gemeenschappelijke regeling met acht deelnemende gemeenten in de regio Nijmegen. De gemeenschappelijke regeling (GR) behartigt de belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van milieu, waaronder een doelmatige en milieu-hygiënische verantwoorde verwerking  van afvalstoffen. In het bijzonder houdt de GR MARN zich bezig met het aandeelhouderschap in de afvalenergiecentrale ARN B.V. in Weurt.

De MARN heeft geen gronden meer in eigendom en de projectorganisatie is opgeheven. De MARN verzorgt vanuit de GR zelf actief geen projecten meer. De GR blijft in stand en richt zich dus vooral op de rol van aandeelhouder en leverancier van afval en grondstoffen aan ARN B.V. Daardoor blijven onderwerpen over afval en aan te leveren grondstoffen een rol spelen.

Het Algemeen Bestuur besloten dat de MGR vanaf 2025 verschillende (bedrijfsvoerings)diensten uit gaat voeren voor de GR MARN. De MGR neemt deze taken over van Dar N.V., met uitzondering van de secretarisrol. Deze blijft belegd bij Dar.

Er is behoefte bij zowel GR MARN als ARN om de wensen van gemeenten op het gebied van de energietransitie af te stemmen op de mogelijkheden binnen het portfolio van ARN en deze in te zetten op de meest kansrijke projecten. Hiervoor is in 2024 een adviseur energietransitie aangesteld om de kansen en mogelijkheden bij de gemeenten in beeld te brengen en het bestuur hierover te adviseren en te ondersteunen bij dit proces. In de tussenevaluatie (Roadmap energiesysteem RvN) zijn de eerste resultaten en aanbevelingen opgenomen. De volgende mogelijkheden en concrete projecten op het gebied van de warmtetransitie en (het verlichten van) netcongestie zijn geïdentificeerd:

  • Warmtecluster ARN (gemeenten Beuningen/Wijchen/Nijmegen/Heumen
  • Inkoppeling zon & wind bij de ARN (smart grid)
  • Inzet van duurzame gassen (H2 en groengas)
  • Ontwikkeling lokale assets & asset gerelateerde kennis.

Het traject rondom de inkoppeling van zon & wind loopt inmiddels en wordt op dit moment gefinancierd vanuit de Regiodeal. Zowel de ARN als de MARN zijn hierbij betrokken. Over het warmtecluster lopen gesprekken tussen de gemeenten en onder andere de GMR (regionale aanpak warmte).

De opties van de benodigde inzet qua menskracht en middelen worden verder in beeld gebracht. Hierover wordt in een eerstvolgende evaluatie terugkoppeling gegeven zodat duidelijk wordt wat nodig is om te kunnen sturen op het strategisch beleid van ARN.

MARN

2023

2024

Balanstotaal

10.960

11.170

Eigen vermogen

8.865

9.331

Vreemd vermogen

2.096

1.839

Totaal exploitatie

862

1.992

Beuningen deelname %

8,0%

8,0%

Gemeentelijke bijdrage

-54

-169

Inventarisatie risico's

1.702

1.702

Weerstandsvermogen

n.v.t.

n.v.t.

Risico tekort Beuningen

n.v.t.

n.v.t.

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2025 20:04:28 met de export van 06/26/2025 19:53:12